Wednesday, February 17, 2010

Sakit Perut!!!

sumer orang pernah mengalami sakit yg agak glmer nie.dan ader juga yang cari nahas, mengundang penyakit ini..sumer itu berdasarkan persepsi dan tindakan setiap orng itu..tapi kiter kena sedarkan diri dan gerakkan diri kiter agar tidak dan jangan sesekali mengalami sakit perut ini,kalo sikit tue,tak pe la...seeloknyer janganla ye...coz cari skit itu,ia akan merebak dan terus merebak serta merebak dn akhirnyer ini menjadi parah..bak kater orng cegah lebih elok dri merawat..dh sakit,susah la diri tu,nak kehulur kehilir ke hospital...setiap minggu ader check up,jgnla bebandkan diri dgn penyakit yg kkorang undang sndiri..nie ader sedikit maklumat yg aku boleh kongsi...so...renung renungkan,dibawah nie terdapt 2 artikel berkenaan dgn gstrik...sebenarnyer kan banyak,tapi, ini sejadar basic dlm gejala gastrik..

ARTIKEL 1

TEKANAN (stress), rangsangan atau tindak balas bahan kimia daripada ubat, makanan dan jangkitan bakteria boleh menyebabkan pembengkakan di kawasan permukaan perut. Pembengkakan yang timbul akibat daripada tindak balas setempat ini menyebabkan seseorang itu mendapat gastritis atau lebih dikenali sebagai gastrik.

Perut adalah kawasan yang mengeluarkan rembesan asid yang kuat dan pepsin yang berfungsi untuk menghancur / menghazam bahan-bahan makanan. "Kadangkala asid dan pepsin ini yang sepatutnya bertindak / menghazam ke atas makanan seperti daging sebaliknya merosakkan permukaan perut dengan cara menghazamkan/mencerna permuakaan perut yang juga adalah daging. Apabila permukaan perut terhakis asid akan menembusi lapisan pertahanan perut dan mengakibatkan hakisan/kecederaan itu membesar dan akhirnya menjadi ulser," katanya.

Bagaimanapun, katanya pembengkakan permukaan perut boleh disebabkan oleh bahan kimia yang diambil dalam makanan dan kimia yang terjadi dalam tubuh manusia sendiri seperti asid regurgitasi atau hempedu .

Ubat steroid dan bukan steroid, sesetengah antibiotik dan ubat-ubat tradisional Melayu dan Cina juga boleh menyebabkan gastritis (pembengkakan perut) serta berkemungkinan terjadi gastrik.

Menurut dr Aminuddin lagi:

PUNCA GASTRIK

  • Merokok
  • Meminum minuman beralkohol
  • Jangkitan bakteria helicobacter pylori
  • Kegagalan organ tubuh seperti kegagalan buah pinggang, pernafasan, jangkitan septisemia dan pesakit tenat yang boleh mengakibatkan stress ulser.
  • Tabiat pemakanan yang tidak mengikut waktu.
  • Gaya hidup yang tertekan (stress)
  • Bahan-bahan kimia seperti ubat Non-Steroid Anti Inflammatory Drug (NSAIDs).

Setakat ini tiada bukti jelas yang mengaitkan beberapa jenis makanan sebagai penyebab terjadinya gastrik.

Namun, sesetengah makanan yang masam seperti cuka, dan beberapa jenis buah-buahan seperti nangka serta makanan pedas mungkin memburukkan lagi keadaan atau gejala gastrik yang dihidapi.

Tambah beliau lagi:

TANDA-TANDA GASTRIK

Antara tanda-tanda yang dihidapi oleh seseorang yang menghidapi gastrik ialah:

  • Terdapat pesakit yang mengalami gastritis atau hakisan perut tanpa gejala klinikal
  • Sesetengah pesakit merasakan gejal-gejala kesakitan semasa lapar dan mereka terpaksa mengambil makanan yang lebih kerap untuk mengurangkan rasa sakit tersebut
  • Pendarahan gastrousus boleh berlaku pada pesakit yang menderita masalah yang lama, malah 25 hingga 30 peratus penyebabnya ialah kerana hakisan (gastritis erosif).

Pada laman web berikut juga boleh diperolehi maklumat berkaitan penyakit gastrik:: http://www.prn2.usm.my/mainsite/bulletin/kosmik/2000/kosmik5.html

Dari bahan-bahan penulisan ini bolehlah saya rumuskan penyakit gastrik atau juga dikenali sebagai gastritis sebagai:

Penyakit Gastrik / Gastritis ringan

Inflamasi (pembengkakan) pada bahagian lapisan perut yang bersentuhan dengan makanan.

Penyakit Gastrik / Gastritis berat

Berlaku kecederaan (luka) berpanjangan bahagian lapisan perut yang bersentuhan dengan makanan.

Penyakit Ulser gastrik (peptic ulcer)

Merujuk kepada ulser perut. (Ulser memberi maksud sejenis luka terbuka). Darah boleh dikesan dalam muntah atau najis. Ulser gastrik adalah abang kepada Penyakit gastrik berat.

Berikut adalah pandangan berkaitan penyakit gastrik yang diturunkan oleh arwah guru saya:

Punca Penyakit Gastrik:

Punca penyakit gastrik adalah amalan tabiat makan (minum pagi, makan tengahari dan makan malam) yang tidak mengikut waktu yang tetap. Sebagai contoh kadang-kadang makan tengahari pukul 11.00, kadang-kadang pukul 12.00, kadang-kadang pukul 1.00, kadang-kadang pukul 2.00 dan kadang-kadang bila tersangat sibuk sampai pukul 4.00 petang belum makan tengah hari. Apabila amalan ini diteruskan untuk tempuh kira-kira 5 tahun, insyaAllah Allah akan memberikan penyakit gastrik. Setelah penyakit gastrik dikesan, namun tabiat ini masih diteruskan, insyaAllah dalam tempuh 2 tahun lagi, orang ini akan mendapat penyakit yang lebih serius lagi iaitu peptic ulcer atau ulser perut.

Tempuh matang untuk penyakit gastrik ini akan dipercepatkan lagi sekiranya seseorang itu merokok, suka makan nenas, makan mee segera, jeruk kering dan basah, junk food, minum minuman bergas, makan makanan berangin seperti pisang nangka, ubi dan cempedak / nangka; makan makanan terlalu pedas, makan hingga tersangat kenyang, makan ubat doktor atau tradisional tertentu dan makan makanan yang bercuka.

Tanda-tanda penyakit gastrik:

  1. Kerap sakit kepala di bahagian kanan kepala terutama apabila perut kosong atau lewat makan nasi.
  2. Sakit kepala ini kadang-kadang diikuti dengan perasaan loya atau mual dan sebu perut dan hilang selera untuk makan. Kadang-kadang simptom ini dialami tanpa sakit kepala.
  3. Demam yang saya panggil demam gastrik apabila selalu miss makan pagi, tengahari atau malam.
  4. Muntah kadang-kadang berwarna kuning dan kadang-kadang ada darah dalam muntah atau darah beku bergumpal.
  5. Sakit perut yang kadang kala teramat sakit.
  6. Keluar angin dari mulut macam sendawa terutama apabila bahagian tertentu badan digosok atau diurut.

Rawatan penyakit gastrik:

  1. Pastikan mulai sekarang, waktu makan adalah mengikut disiplin waktu yang ketat contoh setiap hari makan tengahari pukul 1.00 tgh plus minus 15 minit.
  2. Pastikan bila makan nasi (tenghari dan malam) selepasnya minum air suam bukan air manis atau air batu. Pastikan juga minum hanya sesudah makan bukan berulamkan minum!!
  3. Elakkan makanan junk food, jeruk kering seperti asam boi dan jeruk basah dan juga mee segera.
  4. Elakkan nescafe, kopi, teh, minuman bergas, sunquick dalam botol, orange squash, air limau
  5. Jikalau peringkat gastrik berat, elakkan segala makanan mengandungi yeast seperti roti, donat, pau, piza dll
  6. Elakkan makan terlalu kenyang
  7. Elakkan cuka, makanan yang pedas
  8. Elakkan atau kurangkan daging dan ayam.
  9. Elakkan makanan ubi, pulut, keledek, kentang, pisang nangka, pisang tanduk, cempedak / nangka, rebung, dan makanan lain yang menyebabkan kembung perut atau banyak angin dan sendawa.
  10. Elakkan sama sekali dari mengambil sebarang ubat dari doktor dan klinik bagi rawatan gastrik seperti milk of magnesia dsb kerana ia akan merumitkan lagi gastrik.
  11. Minum susu segar atau susu tepung full cream (bukan HL atau low fat atau annelene) pada awal pagi (6.30 pagi), 10.00 pagi, 4.00 ptg dan 9.30 malam setiap hari sehingga benar-benar sembuh.
  12. Kalau sakit perut teramat sangat, muntah atau demam, ambil secekak pucuk jambu batu, rebus dengan 3 sudu ketumbar, rebus dengan 3 gelas air dan masak hingga menjadi 1 gelas. Bahagikan air ini kepada 3 bahagian, minum 1 bahagian air rebusan ini tiga kali setiap 4 jam.

ARTEIKEL 2

Gastrik Boleh Dikawal

OLEH : Dr. Ariffaizal Mohd Nor Ariffin

Rembesan enzim di dalam perut terjadi daripada isyarat yang dihantar oleh otak ke organ untuk mencerna dan memproses makanan yang dikesan kehadirannya di mulut. Tetapi walaupun tanpa kehadiran makanan, berfikir hendak makan atau terlihat makanan juga boleh menyebabkan isyarat tersebut dihantar ke organ pencernaan.

Dalam bahasa yang lebih mudah, apabila kita makan, lidah dan gigi akan mengesan zat yang terdapat di dalam makanan dan isyarat tersebut akan dihantar ke otak. Otak dengan segera mentafsikan isyarat tersebut dan diagihkan ke organ-organ pencernaan supaya enzim-enzim dapat dirembeskan pada kadar yang mencukupi dengan makanan yang dikesan di dalam mulut. Tanpa proses ini, proses penghadaman tidak dapat berlaku dengan sempurna kerana di dalam saluran pemakanan bermula dari pangkal esofagos hingga ke rektum, tidak terdapat sebarang reseptor (saraf pengesan) untuk mengesan isyarat tenaga yang dibawa oleh sesuatu zat.

Gigi sebegai reseptor yang tercekap

Gigi ialah satu struktur dalam tubuh yang paling padat yang paling banyak saraf. Kepadatannya menjadikan reseptor yang sentiasa resonan sepanjang masa tanpa mengira keadaan. Bermaksud ia tidak dipengaruhi oleh tekanan rendah (yang mengakibatkan reseptornya merenggang) yang akan mengurangkan kekonduktifan saraf gigi.

Setiap batang gigi akan mengesan zat-zat tertentu untuk dihantar ke otak supaya otak dapat mengarahkan organ menjalankan fungsinya. Oleh itu, mencabut walau sebatang gigi sekali pun adalah sesuatu yang memudaratkan. Mereka yang kehilangan banyak gigi juga akan kehilangan keupayaan untuk mengesan zat tertentu.

Tindakan refkels isyarat pencernaan

Sistem saraf berkeupayaan untuk menyimpan maklumat yang diprogramkan jika berlaku kepincangan akibat tindakan yang sama berlaku secara berulang-ulang. Tindakan refleks ini terjadi tanpa berlakunya proses pengesanan makanan seperti yang diterangkan di atas. Bermaksud, memori pada otak yang telah kerap menerima rangsangan daripada isyarat zat makanan daripada sumber makanan yang sama akan dengan sendirinya menghasilkan isyarat ke bahagian organ pencernaan untuk merembeskan enzim walaupun seseorang itu tidak memasukkan makanan ke dalam mulut.

Antara sebab berlakunya refleks isyarat pencernaan ini kerana tabiat makan makanan yang serupa hampur secara berulang-ulang atau kerap atau waktu makan yang telah disetkan secara tetap. Antara sebab makan makanan yang serupa secara kerap dan berulang ialah kerana menu yang hampir sama yang diulang hanya selang beberapa hari. Kadang kala citarasa yang sukakan sesuatu makanan yang serupa diambil hampir setiap hari juga menyebabkan masalah ini berlaku.

Akibat daripada kesan refleks isyarat pencernaan, maka seseorang akan mudah merasa lapar kerana enzim telah dirembeskan setiap kali terlihat atau terdengar tentang makanan yang biasa dimakan atau bila tiba waktu yang telah disetkan untuk makan secara tetap.

Masalah ini yang juga menjadi punca gastrik boleh dielakkan dengan mengamalkan petua mencegah seperti berikut;

1. Tukar menu pemakanan untuk sekurnag-kurangnya dalam satu pusingan seminggu sekali. Jika pesakit gastrik berada dalam keadaan kronik, jauhlah lagi jarak pusingan menu.

2. Jangan tetapkan waktu makan yang seragam. Misalnya dalam waktu rehat tengah hari, selang seli makan di awal waktu rehat kemudian di akhir waktu rehat atau tidak makan pada waktu rehat. Maksudnya ada 3 keadaan atau waktu makan yang berbeza.

3. Amalan menetapkan sesuatu makanan itu sebagai makanan atau minuman kegemaran adalah satu amalan yang yang salah.

4. Makan makanan yang dimasak oleh tukang masak yang berbeza. Ia mudah dilakukan dengan cara bertukar-tukar permis penyedia makanan.

5. Jika di rumah, tukar jenama perencah atau sos atau kicap. Boleh juga amalkan bertukar-tukar giliran masak antara suami isteri. Jika bujang, adakan giliran memasak.

6. Jika buntu mencari resepi untuk kitaran menu yang berbeza, mudah saja cuma tukarkan kombinasi lauk pauk. Biasanya jika ada lauk masak lemak, orang akan gandingkan dengan lauk ikan kembung goreng. Atau jika ada ayam masak kicap, orang akan gandingkan dengan kangkung tumis belacan. Kali ini cuba tukar lauk masak lemak digandingkan dengan kangkung tumis belacan, hari seterusnya ayam masak kicap diigandingkan dengan sayur sawi tumis pula.

Niat mempengaruhi tindak balas organ tubuh

Selain tindak balas kimia (elimen fizikal) Fisiologi tubuh terdiri daripada elimen akal (mental), emosi dan semangat (spiritual). Setiap yang difikirkan akan mempengaruhi tindak balas rembesan hormon dan enzim.

Pada bulan puasa (bulan ramadan), kita tidak merasa lapar (walaupun tidak bersahur) kerana kita telah berniat untuk tidak makan. Pada bulan yang lain iaitu bukan hari berpuasa, walaupun tidak berniat untuk makan, kita akan merasa lapar pada waktu tengah hari (jika biasa makan pada waktu tersebut) walaupun kita telah bersarapan (biasanya antara pukul 6.30 pagi ke 7.30 pagi) atau mimun pagi (biasanya antara pukul 9.00 pagi ke 10.00 pagi). Rasa lapar ini berlaku disebabkan oleh dua sebab iaitu;

1. Kesan refleks isyarat penghadaman.

2. Merancang untuk makan pada waktu tertentu.

Mana-mana salah satu atau kedua-dua faktor ini akan menyebabkan anda merasa lapar. Itulah sebabkan dalam bulan ramadan, seseorang tetap akan mendapat gastrik walaupun dia telah berniat untuk hendak berpuasa.

Mengatasi refleks isyarat penghadaman

Memori yang telah disetkan atau yang terpendam sepatutnya tidak boleh berlaku dengan tegar atau terlalu kuat. Tubuh kita sepatutnya boleh membersihkan memori ini dan sentiasa memperbaharui setting ingatan. Setting ingatan ini sebenarnya dikawal oleh Kelenjar Pitutary NW2. Kehadiran protein yang tinggi berserta dengan logam berat akam meninggalkan kesan trouma atau ingatan kuat jangka pendek. Sumber protein ialah kobis, taugeh, soya (serta produk soya seperti tau fu fa, tempe, tauhu), susu lembu (terutama susu awal lembu), kuning telur ayam. Dengan mengelakkan pengambilan makanan ini, memori akan dirawat semula dan kesan trouma jangka pendek tidak berlaku. Bermaksud, walaupun kita kerap makan makan makanan yang sama, tetapi memori tidak akan settingkan refleks isyarat penghadaman secara kekal. Jika ada, kesannya tidak begitu kuat sehingga menyebabkan kesan terliur apabila setiap kali melihat makanan.

Rawatan gastrik

Refleks isyarat penghadaman dan niat untuk makan adalah punca utama gastrik. Keupayaan mengawal niat telah membantu merawat 50% daripada masalah gastrik. Untuk mengawal refleks isyarat penghadaman, anda perlu merawat Kelenjer Pitutary dengan mempertenagakannya dengan formula NW2. Amalan tidur pada waktu yang betul (iaitu tidur antara waktu lepas Isyak hingga 2.00 pagi) pada tahap kelenaan yang delta (tahap paling lena) akan membantu mengurai logam berat yang membebankan Kelenjar Pitutary NW2. Mengurangkan pengambilan protein dan sumber makanan berat (sila rujuk post bertajuk Petua Pengambilan Makanan) akan membantu mengurangkan kadar kehadiran logam berat yang akana membebankan Kelenjar Pitutary dan juga akan menyebabkan kesan trouma ingatan jangka pendek. “Trouma ingatan” di sini bermaksud ingatan yang kuat.

Gastrik punca lelah

Kesakitan di bahagian perut akan menyebabkan isyarat elektrik di bahagan diafragma terganggu. Diafragma membantu menarik paru-paru untuk membuka ruang di dalamnya supaya udara dapat disedut.

Berada di dalam keadaan sejuk, biasanya di kawasan tanah tinggi atau pada waktu malam yang berhujan, pesakit gasrtik mudah mendapat lelah. Rawatan untuk penyakit lelah bagi mereka yang permah mengalami gastrik ialah dengan merawat gastriknya dahulu.

Kesukaran untuk mengawal minda untuk merawat masalah gastrik boleh diatasi dengan cara hanya mempertenagakan organ Perut NW12 dan Pankreas NW15.

Semoga anda bergembira dengan maklumat yang diberikan. Sekiranya anda ada sebarang pertanyaan atau untuk mendapatkan khidmat rawatan alternatif Colour Vibration Therapy untuk merawat masalah gastrik atau sebarang jenis penyakit termasuk yang kronik, kritikal atau yang dianggap tiada harapan untuk sembuh yang merangkumi peringkat spiritual, mental, emosi dan fizikal, sila hubungi saya. Saya sedia ikhtiar dengan sedaya upaya membantu walau di mana anda berada, Insya Allah.


Seharunyer penyakt ini sgt mudah didapati oleh setiap orang...tapi sukar untuk di ubati..kerna ia perlu dirawat dlm jangka masa yang panjang....actually,penyakit ini telah dihidapi oleh seorang rakanku...dan mungkin penyakit itu akan parah sekiranya ia tidak dirawat dgn baek dn tabiat makan dier masih ditakuk lamer..sedih biler mendapati rakan/kwn baek kiter mempunyai penyakit,tapi,dier dlm pengawalan hspital,so aku harap dier akan baek dn kembali riang dn ceria bersama kami dlm komuniti yang besar nie.aku mula perasan ketika ader sorang akak nie nak belanja sundae mcd.dn dier mengalu kan bahawa dier tak mkn ice cream..terkejut la aku,so,selidik punyer selidik...dier memang ader ulser perut.time lunch tue,dier memang tak makan pedas,so,aku assume,or bdk nie tak tahan pedas la kan,normal la..orng tak makan pedas,tapi kalo ice ceram tak mkn,sedikit pelik,by the way..hopefully,bdk nie akan baek baek selalu...aku nak pak sa dier,make sure,setiap kali jalan ader roti sebungkus kat tgn ror dlm beg..hrp dier buatla.......

AKEM.....ko kena makan ikut time...




0 comments:

Post a Comment